4 Şubat 2015 Çarşamba

BASKETBOL AVRUPA LİGİ NOTLARI



Bu blogda yazmaya başlayalı 3 yıl oldu ve ben ilk defa bu sezon basketbol yazısı yazdığımı hatırlamıyorum. Avrupa ligi yönetiminin hafta içinde ki maçları şampiyonlar ligi maçlarıyla çakışmasını önlemek için perşembe ve cuma gününe kaydırmasıyla lig maçlarının bir kısmı pazartesiye kaydı. Ve ülke liglerine olan ilgi de doğal olarak azaldı. Acaba aynı uygulamayı hafta sonunda ki futbol maçlarıyla çakışmasın diye ülke federasyonları lig maçlarını pazartesi ve salıya alarak yapamaz mıydı? Her neyse bugün konumuz Avrupa liginde ki takımlarımızın durumu. Bu sezon da geçen sezon gibi 3 takımla temsil edildiğimiz ligde 3 takımımızın da şansları devam ediyor. Bir nevi hazırlık havasında geçen ilk turda en çok zorlanan beklendiği gibi en düşük bütçeli takımımız Galatasaray oldu. 6 takımlı grupta ilk 4 içinde yer almayı son maçta ve sadece averajla başarabilen Galatasara Liv Hospital son 16'ya son anda kapağı attı. Anadolu Efes ise grubunu Real Madrid'in arkasında 2.sırada bitirdi. Fenerbahçe Ülker'de Efes gibi grupta Pana'nın üstünde Barça'nın ardında 2.bitirdi.
İkinci turda 4 gruptan gelen toplam 16 takım 8'erli iki grupta birleşti. Galatasaray 4.olarak üst tura kaldığı için zor bir grupta yer aldı ki hakikaten evlerden ırak. Real Madrid, Barça, son şampiyon Maccabi, Panatinaikos gibi takımlarla oynayacak ki sırf bu 4 takımın arasında yer almak bile zorken kendisi gibi yukarıyı hedefleyen Kızılyıldız, Alba Berlin ve Zalgiris takımları da altına alması gerekecek.
Diğer grupta A.Efes ve Fenerbahçe aynı gruba düşerken, diğer takımlar Cska Moskova, Novgorod, Olympiacos, Laboral, Milano, Malaga oldu. Diğer gruba bakınca daha sakin eşleşme diyebiliriz.
İki grupta da bu hafta 6.maçlar oynanacak. E grubunda Galatasaray 2 galibiyetle 5.sırada ve bu hafta içeride son şampiyon Maccabi ile maçı var. F grubunda ise Fenerbahçe Ülker ve A.Efes 3 galibiyetle 3 ve 4.sıraları aldı. Fenerbahçe evinde grupta direkt rakiplerinden Laboral'i içerde ağırlayacak A.Efes ise grubun zayıf takımı Milano'ya konuk olacak.
Galatasaray'ın grupta ki durumuna bakarsak işlerinin zor olduğunu söylemek için kahin olmaya gerek yok. Kişilik olarak iğrensem de çok başarılı bir koçları var. Takımını yönetmekte gerek maç öncesi gerekse maç içinde büyük maharet gösteren Ergin ATAMAN aynı başarıyı transfer seçiminde gösteremeyince takımın potansiyelini büyük oranda kısıtlayan kişi oldu. Geçen sene hastalandığı için yollarını ayırdıkları Javai'nin iyileştiğine inanan Ergin Hoca büyük bir hayal kırıklığının ardından yolları ayırmak zorunda kaldı. Üstelik NBA hayalleri için takımı yüzüstü bırakan Furkan'ın da gitmesiyle pota altında büyük yara alan Galatasaray pota altını Maccabi'nin kullanmadığı Maric'i alarak doldurmayı hedefledi ancak kaplumbağadan daha yavaş ayaklara sahip Maric bırakın pota altını kapatmayı rakip takımların potaya hücum etmelerine davetiye çıkardı. Ancak diğer pota altı hamlesi P.Young için övgü şart. Rakiplerine kıyasla kısa sayılabilecek genç Amerikalı takıma sertlik ve atletizm kattı denebilir. Benzer bir övgüyü de Uşak Sportif'ten transfer edilen J.Carter için de kullanılabilir. Yine de bu iki iyi transferinde hücumda alternatif olmaktan uzak olması takımın tamamen Arroyo ve Erceg'in ellerine mahkum kılıyor ki bu da onları önlem alması daha kolay bir takım yapıyor. Başta da dediğim gibi zaten grupta işleri zordu bir de takımın buna yeterince hazır olmaması daha yukarısını hedeflemeyi hayalcilik kılıyor. Benim için en büyük gösterge ise grupta altına almaya en yakın olduğu Pana'dan geçen hafta alınan net mağlubiyet oldu. Henüz ilk yarı da sona eren maçta kaybeden Galatasaray işi epey zora soktu.
A.Efes'in ise durumu biraz daha bilinmezlerle dolu. Tutturduğunda harika bir savunma takımı olan bu genç takım. İşlerin kötü gittiği Novgorod deplasmanı gibi maçlarda yokuş aşağı yuvarlanabiliyor. Sıralama yeri fena olmayan A.Efes'in geçen hafta aldığı Olympikos galibiyeti ilerisi için umut verici oldu. Bu hafta kolay bir fikstürdeler. Ama Novgorod'un da kolay fikstür olarak görüldüğünü unutmamak lazım. Efes için belirleyici olan bu kolay görülen takımlara karşı deplasmanda neler yapacağı olacak.
Son sırayı Fenerbahçe Ülker'e ayırdım ki. Gerek taraftarlığımdan gerekse basketbol görüşüme göre ikinci tura en yakın temsilcimiz onlar. Takımın başında 2.sezonunu geçiren Obradovic sanırım istediği kadroya en yakın isimlerle çalışma şansını buldu. Oyun kurucu olarak herkes gibi bende eksikleri görüyorum ancak sezon başında başarılı olamayan Teodosic hamlesi sonrasında takıma skorerliği tavan yapmış Goudelock alındı. NBA'e giden Bogdanovic yerine daha etkili ve genç Bogdanovic gelmesi takımın enerjisini de artırdı. Aksayan transferler de olmadı değil. Sene başında çokça süre alan ancak bir türlü istenen seviyeye gelemeyen Ricky Hickman bu isimlerin başında sayılabilir. Takımın oldukça genç bir yapısı var. Ancak oyun kurucu pozisyonunda ki sıkıntı baş ağrıtabilir. Top 16 öncesi yapılan Zisis hamlesi de hem takıma tecrübe ve liderlik etme konusunda çok şey kattı. İlk turda kolay sayı yemesiyle eleştirilen F.Ülker Vesely'nin 5 numaraya geçmesiyle daha atletik ve sert bir takım oldu. Şuan da da top 16'da en az sayı yiyen takımların başında geliyor. Oynanan 5 maçta 3 deplasman 2 ev sahibi olarak maça çıkan Fenerbahçe Ülker gariptir ki iki mağlubiyetini de evinde ki maçlarda aldı. Avrupa'nın en yüksek seyirci ortalamalarından birine sahip olan takımın seyircisine bir özür borcu var. Ayrıca bu kadar büyük bütçelerle kurulan bir takımın son 8'den fazlasını yapması gerekiyor. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar karşı grubun 3 ve 4. sıradakileriyle 5 maç üzerinde bir seri oynanacak ve ev sahibi avantajına sahip olacaklar.
Ülker'le olan sponsorluk sözleşmesi bu sene bitiyor. Futbolda ki pislikten kaçan Ülker acaba futbolda ki pisliğin sebebi olan Aziz Bey'in basketboluna yatırım yapmayı sürdürecek mi? Bunu sezon sonunda göreceğiz. Ama en az 3 sene daha ülke futbolunun ve bilumum spor branşının içine etmeye niyeti olan Aziz Bey'in aynı ölçüde olmasa da yatırıma devam edeceğini düşünüyorum.
Maçların yayını maalesef Lig Tv'de ama her hafta sırayla bir maçı Ntvspor'dan yayınlıyorlar. Bu hafta sıra Galatasaray Liv Hospital'da yayın günü Perşembe saat 8'de.
Lig maçlarında da her hafta bir maçı A spor canlı yayınlıyor. Onlarda genelde Darüşşafaka maçlarını tercih ediyorlar. Bu hafta sonu Telekom Darüşşafaka maçını canlı yayınlayacaklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder