21 Haziran 2012 Perşembe

EURO 2012 ÇEYREK FİNALLER



           İlk tur maçları sonunda A grubunda beklentimin tam tersi oldu ve grubun favorisi olarak görülen Rusya 3. Oldu ve ilk maçta 4-1 yendiği Çek Cumhuriyeti grubu lider bitirdi. İkinci olarak da ev sahibi Polonya yerine tarihi boyunca futbolu katlederek bir şeyler kazanma peşinde olan Yunanlar çeyrek finale çıktı. B grubunda ise sürpriz olmayan kupa favorilerinden Almanya’nın güle oynaya gruptan çıkması oldu. Almanlar bizimde olduğumuz gruplardan bu yana değil maç kaybetmek berabere bile kalmıyor. Sanırım serisi 15 maça yakın bir galibiyet serisi oldu. Grubun ikincisi için benim favorim son dünya kupası finalisti Hollanda’ydı. Ancak grupta puan dahi alamadan sadece 2 gol atarak elendiler. Onların yerine ilk maçta Almanya’ya yenilmesine rağmen kalan 2 maçta 6 puan alan Portekiz çeyrek finalist oldu. Çeyrek finalde ilk eşleşmelerde şöyle oluştu.


A1 ÇEK CUMHURİYETİ – B2 PORTEKİZ



        Turu tahmin etmeye çalışırsak eğer turnuvanın başından bu yana sürekli üstüne koyan Portekiz A grubunu sürpriz şekilde lider tamamlayan oyunlarıyla bana çok güven vermeyen Çekleri eler gibi düşünüyorum. Ronaldo’nun giderek artan formu defanstaki sorunları bir nebze olsun çözen Portekiz etkili ayakları ve duran toplarda bulduğu sürpriz gollerle yarı finalin en büyük favorisi. Çekler ise ilk tur maçlarında yaptıkları gibi yine sürpriz peşinde olacaklar. Hücumda Ronaldo son maçta iki gol atsa da Nani ile inanılmaz bir uyumsuzlukları var. Solda sıkışan Ronaldo sağdan içeri girip genelde şut deneyen Nani ile nasıl anlaşacakları soru işareti. Üstelik Çek savunmasının en etkilisi devşirme Gebre Selassie önünde oynatmaktansa sağ tarafa geçmesi daha makul gibi gözüküyor. Benzer bir sorun Portekiz defansı için de geçerli. Çeklerin en etkili isimleri Pilař ve Jiráček iki kanatta oynuyor. Sol bek Coentrão güven verse de sağ taraf için aynı şeyi söylemek zor. Üstelik bu iki kanat oyuncusu takımlarının ikişer golle en golcüleri. Kaleci olarak da her şampiyona da saçma bir gol yese de Cech rakibine göre daha güvenilir. Uzatmaya gitmesi muhtemel bir maç ve turu tüm bunlara rağmen daha çok isteyen ve bu yolda pislik yapmaktan çekinmeyeceğine emin olduğum Portekiz turu geçer.

B1 ALMANYA – A2 YUNANİSTAN

          Eşleşmeler tam tersi olsa yani Portekiz’in rakibi Yunanlar olsaydı kesinlikle Yunanlar turu geçer derdim. Çok uzak bir ihtimalde değildi. Eğer 88’de Almanya 2.golü atmasaydı grupta lider Portekiz olacaktı. Ancak Yunanlar bu kez sert bir kaya karşısındalar yine ellerinden gelen sertliği yapacaklar futbol oynamamak ve de oynatmamak için bütün koşulları zorlayacaklar. Ama karşılarında bu tür organizasyonların kitabını yazmış gelenek olarak sertlikle yılmayan bir takım var. Almanya kupa favorisi ve diğer final yoluna göre çok daha kolay bir yoldan gidecekler. Diğer tarafta muhtemel bir Fransa İspanya eşleşmesi görünürken bu tarafta Yunanlar Çekler var. Futbolcuları tartmaya kalkarsak her pozisyonda Almanların bariz üstünlüğü var. Ama futbol oynanırsa geçerli bütün bunlar. İş hır güre dönerse Yunanistan’ın bir şansı olabilir. O kadar.

C1 İSPANYA – D2 FRANSA

         Kupanın açık favorisi İspanya ilk maç forvetsiz oynadıktan sonra Torres’i oynatmaya başlayan Del Bosque bu tercihinden sonuç aldı ve iki maçı da kazandı. Ancak ısrarla yineliyorum İspanya bu kez kupayı kazanamayacak. Bunu son maçta Hırvatlar önünde bir kez daha anladım. Rakitic biraz daha becerikli olsa bu turda bile elenebilirlerdi. Fransa ise benim kupanın sürpriz takımımdı. Ancak turnuva boyunca oynadıkları kişilikten uzak futbol onlara bakışımı çok değiştirdi. Güzel maç olacağı kesin ancak İspanya asla bir Barselona  değil. Yenilmez olarak görmemek gerek. Benim tahminim maçın uzama şansı olduğu. Yine de turu İspanya geçer diyorum. Yarı finalde de rakipleri Portekiz – Çek C. Turunun galibi olacak. Önleri fena halde açık. Fransa’nın hiç değilse bu maçta biraz karakter göstermesi lazım. Kazansınlar demiyorum ama Ribery olsun Benzama olsun biraz Lebron James tarzı büyük maçlarda sinen oyuncular olmamalı. Kadro kalitesi tabii ki İspanya’dan yana ama defoları yok değil. Gol yollarında göbeği delmekten başka bir yol bulmaları gerekebilir. Puyol’un sürpriz kafalarını arıyorlar. Puyol olmadığı için stoper oynamak zorunda kalan Ramos güven verse de sağ bekte oynayan Arbeloa takımda güven vermeyen oyunuyla fena halde sırıtıyor.

D1 İNGİLTERE – C2 İTALYA

           Grup maçlarına en önemli oyuncuların Rooney’den yoksun başlayan İngiltere yoluna mağlubiyet görmeden devam ediyor. Fizik olarak çoğu takımdan iyi durumda olan adalılar bu turda karşılarında İtalya’yı buldu. İtalyanlar ise daha zor bir gruptan çıktı demek daha doğru olur. İspanya ve Hırvatistan sert ve iyi takımlar. Turun favorisini söylemek zor. Tahminlerden de anlaşılacağı üzere hepsini söyleyen var. Kaan Kural’ın bir lafı vardır. O basketbol için kullanırdı ama ben futbola uyarlayacağım. “ iki denk takım karşılaşıyorsa en oyuncu kimde ise o bir adım öndedir.” Sanırım bu iki denk takımın eşleşmesinde Rooney domuzu diğerlerinden bir adım önde. Turu İngiltere geçer diyorum ancak İtalya iyi kapanacak. Uzatma görebiliriz. Bu eşleşmeden çıkacak takım ise Yunan – Almanya eşleşmesinin galibi ile yarı final oynayacak. Olası bir Almanya İngiltere yarı finali güzel olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder