6 Haziran 2012 Çarşamba

AVRUPA ŞAMPİYONASI -2-



GRUP B

         Bu grupta seri başı olanı bulmak zor. Öyle bir grup ki son Dünya kupası finalisti Hollanda, son Avrupa şampiyonası finalisti Almanya ve bu sene kariyer sezonunu geçiren Ronaldo’lu Portekiz yer alıyor. Birde bunlar yetmezmiş gibi tarihi parlak ancak şimdilerde tekrar parlamaya çalışan Danimarka var. Almanya gruplarda hiç kaybetmeden geldi. Hollanda da grup lideriydi ve hiç zorlanmadı. Portekiz ise Bosna ile baraj maçı oynadıktan sonra gelebildi ancak.

HOLLANDA
        Taraftar olarak en beğendiğim ülke kesinlikle Hollanda’dır. Hem bütün taraftarları tek renk giyerek bir portakal bahçesini andırmaları hem de her yerde takımlarını desteklemeleri bu beğeninin sebebi. Takım olarak da hep güzel futbol oynayan ancak bununla kupa kazanamayan bir takım olmuştur. Geçmişti yakaladıkları harika kuşaklar olmuştur. Kulüp bazında da bu isimlerle en büyük kupaları kazanmışlardır. Ancak milli takım olarak sadece 1 kere Avrupa Şampiyonu olabilmiş 3 kere dünya kupası finali oynamasına rağmen kazanamamıştır. Bu sefer ise kazanmaya en yakın takım gibi görüyorum. İki sene önce dünya kupası finali oynayabilen futbolu biraz olsun oynayabilirlerse bu kez kupayı kazanırlar. Takım kadrosuna bakacak olursak kalede Roma’da oynayan Stekelenburg var takımın geneli zaten adını sıkça duyurmuş oyuncular ama göze en batan orta sahanın yıldızları ve forvet hattı ilerleyen yaşına rağmen Mark van Bommel, İnter’in her şeyi Wesley Sneijder, B.Münih’de berbat bir dram yaşayan Arjen Robben (hem ligde final maçında hem de Şampiyonlar ligi finalinde penaltı kaçırdı.) Tottenham da oynayan  van der Vaart sanırım orta sahanın iyi olduğunu anlatmaya yeter. Forvetler ise Fener’e imza atan Dirk Kuyt, Schalke’de çok başarılı bir sezon geçiren ve Almanya gol kralı olan Huntelaar, Arsenal’de kariyer sezonunu geçiren ve gol kralı olan Robin van Persie ve Barça’da forma şansı bulamasa da Müslüman olduğu için hep seveceğim Ibrahim Afellay var.
İsim olarak bu çok değerli kadroyu kullana bilecekler mi bunu zaman gösterecek ancak bu gruptan çıkarken sorun yaşamalarını beklemiyorum.

DANİMARKA
            Bu ölüm grubunun en talihsiz takımı Danimarka buraya kadar gelmeleri bile çok büyük iş olan takımın kurada böyle bir gruba düşmeleri talihsizlik. Takım hakkında tek bildiğim tarihlerinde bu kupayı bir kez kaldırmış olmaları. Takım kadrosuna bakacak olursak kalede M.United de pek oynamayan Lindegaard var. Defans hattında ise Liverpool’lu Daniel Agger adını bildiklerimden, forvet hattında ise yıllardır adını bildiğim PSV’de oynarken adı yıldız adayları arasında geçen ancak bir türlü sürati ile tekniğini birleştiremeyen artık 33 yaşında ülkesinde oynayan Dennis Rommedahl var. Tabii forvet hattını sayarken Arsenal’de bu sene pek şans bulamasa da Nicklas Bendtner Venger’in umut beklediklerinden. Bu rupta değil de A grubunda olsaydı şansı olabilir diyeceğim Danimarka bu grupta şamar oğlanı olur gibi geliyor.
Danimarka bayrağında da haç olduğu için burada yer almamıştır.

ALMANYA

           Alman ligini TrT’nin yayınlaması sebebiyle bu kadroda ki herkesi bir yerden tanıyoruz zaten o yüzden ben öne çıkanlardan bahsetmek istiyorum. Kalede Münih ile çok karışık bir ilişki yaşayan Neuer oynar sanırım. Münih’e gelmeden önce Münih’in efsanesi Khan ile ilgili yaptığı taklit Münih taraftarlarınca unutulmayan Neuer hiçbir zaman kendini evinde hissetmedi. Ancak öyle önemli maçlarda öyle kurtarışlar yaptı ki kimse onun kaleciliğine de verilen 20 milyonluk bonservisine de laf edemedi. Özellikle Madrid deplasmanında penaltılarda öyle bir durdu ki takdir edilesi. Ancak finalde evinde olması gerekirken o evinde hissedemedi ve antipatik hareketler yaparak benimde kendisine olan sempatimi kaybetmesine sebep oldu. Defansta ise şampiyon Dortmund’dan Schmelzer, Arsenal’in sene başında son dakikada kadrosuna kattığı ve milli takımda az sayıda ki yurt dışında oynayan adamlardan Mertesacker ve benim sağ bekte mi sol bekte daha iyi olduğuna karar veremediğim son Avrupa şampiyonasında bize 88’de attığı golle elenmemize sebep olan Philipp Lahm var. Orta saha da tam yıldız ama asker karakterli oyuncular var. Türk asıllı İlkay Gündoğan (ki ben başka milli takımı seçen adama Türk demem.) Real Madrid’de oynayan ve iyi bir sezon geçiren benim de bir gün acaba Fener’de oynar mı? Dediğim Fas asıllı Khedira, B.Münih’in artık sembol isimlerinden Schweinsteiger, her 10 senede bir Almanya’da bu isimle bir futbolcu yıldız oluyor dediğim T.Müller ve aynı takımda benzer oyun stiline sahip Toni Kroos bahsettiğim gibi hem asker hem yıldız oyuncu kıvamında ki oyunculardandır. Bir de bu karakter dışında sadece ince işlerle uğraşan Dortmund’un yani Nuri Şahin’i  Mario Götze, sezonun sürpriz takımı Mönchengladbach’ı taşıyan ve 20 milyon’a Dortmund’a transfer olan Marco Reus ve bu takımın en teknik oyuncusu Mesut Özil var. Forvet hattı da harika isimlerle donatılan Almanlar da bu sezon küme düşen Köln’den Arsenal’e transfer olan Podolski, sene başında ırkçı faşist Lazio’ya transfer olarak beni şaşırtan Klose ve kırık olduğuna dair ciddi şüphelerim olduğu   : ) Mario Gomez var. Mario Gomez’i Sturtgart’ta oynarken de hatırlıyorum ve iyi bir forvet gibi durmuyordu ancak Münih’te adama ne olduysa bambaşka bir kimliğe büründü ve çok iyi oynuyor. Gruptan çıkmayı bırakın sonra ki eşleşmede de İspanya ile karşılaşmadığı sürece favori olan Almanlar kupayı alırsa hiç şaşırmam üç favorimden birisiler. Hollanda ile aralarında oynayacakları maça göre biri lider olur. Almanlar liderliğe daha yakın.

PORTEKİZ


       Turnuvanın ve de grubun en belirsiz takımı Portekiz ne yapacağı hiç belli olmaz son olarak 5 gün önce bize karşı oynadıkları hazırlık maçında ki gibi kaleci felaketi de yaşayabilirler, yada Avrupa’nın en iyi en formda oyuncusu Ronaldo ile efsanevi bir maç da kazanabilirler. Bu gelgitler de takımın en büyük sıkıntısı kaleci bizim maçta oynayan Patrício Lisbon’un kalecisi ama berbat bir ilk gol yedi zaten golün tekrarını izlerseniz defanstan fırça yediğini de görürsünüz. O yüzden daha tecrübeli olan Benfica’lı Eduardo’nun oynamasını bekliyorum. Defans ise Madrid’den kurulma gibi Pepe ve Coentrão kaliteli isimler ama özellikle Pepe zıvanadan çıkmaya çok müsait. Valencia’lı Ricardo Costa’da savunmanın önemlilerinden orta sahada ise asıl sorun başlıyor geçmişte Manice, Tiago Figo gibi adamların koşturduğu hatta Beşiktaşlı Simao’nun yerine Moutinho, Quaresma, Zaragoza’lı Rúben Micael’ler var. Yine de Chelsea’li Raul Meireles az da olsa buraları toparlayabilir. Forvet hattı ise Nani ve Ronaldo ile çok ihtişamlı ancak hala bir pivot santrafor dediğimiz hatta klişenin dibine vurmak gerekirse Hakan Şükür tipinde bir forvetleri yok. Beşiktaş’ta oynayan Almeida henüz Beşiktaş’a derman olamamışken Portekiz’e olmasını beklemek fazla iyimserlik olur. Abartıyorum belki ama onun yerine Umut Bulut olsa bile çok şey değişirdi. Diğer forvet alternatifleri ise Hélder Postiga artık yaşlı ve etkisiz. Bu grupta işleri zorda olsa belki Ronaldo faktörü ile Almanya yada Hollanda’ya takacakları bir çelme ile şansları olabilir. Ama oda sıcaklığında (normal şartlar da) grupta 3. Olabilirler.

TAHMİNİM
1      ALMANYA
  2        HOLLANDA 
 3        PORTEKİZ
4      DANİMARKA

MAÇ PROGRAMI

Cumartesi 19.00
HOLLANDA – DANİMARKA

Cumartesi 21.45
ALMANYA – PORTEKİZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder