5 Haziran 2012 Salı

AVRUPA ŞAMPİYONASI BAŞLIYOR…



           Kimilerine göre Dünya Kupasından bile daha zor bir organizasyondur. Eğer bir sıralama yapılacaksa bence de futbol en zorlu organizasyonları 1. Sırada Şampiyonlar ligi 2. Sıra Avrupa Şampiyonası 3. Sırada Dünya kupası sonrasında ise lig şampiyonlukları gelir herhalde. Bu en zor 2. Organizasyona sadece 3 kere katılabildik. İlki Fatih Terim’in henüz antipatik olmadığı senelerde İngiltere’ye gitmiştik. Euro 96’da gol bile atamadan. Üç maçta sıfır puanla ayrılmıştık. Ardından Fransa 98’i kaçırdık ama bu kez Euro2000’e Hollanda Belçika ortaklığında düzenlenen kupaya gitmeyi başardık takımın başında bir türlü nasıl hoca olabildiğini anlamadığım Denizli vardı. İlk maçta İtalya önünde Okan ile ilk golümüzü attık ancak puan alamadık. İkinci maçta İsveç ile turnuvanın en zevksiz maçını oynayarak 0-0 berabere kaldık ve ilk puanımızla tanıştık. Son maçta ise Belçika ile evinde karşılaştık Hakan Şükür kaleciden daha yükseğe sıçradığı maçta ilk kez kazandık ve çeyrek finale yükseldik. Çeyrek finalde her şey iyi giderken Figo’lu Portekiz’e Arif ile bir penaltı kaçırdığımız ve Alpay’ın Couto’ya yumruk atarak takımı 10 kişi bırakması ve de hakemin Portekiz golü öncesi Figo’nun Hakan Ünsal’a yaptığı faulü görmediği maçta 2-0 yenilerek elendik. Ama Portekiz’de aldığı bu ahlarla onlarda fazla ilerleyemedi ve yarı finalde Zidane’lı Fransa’ya kavgası bol bir maçta uzatma golüyle yenildi ve bizim gibi evinin yolunu tuttu. Son olarak da Terim’in işsiz kalmaması için takımın başına geçtiği Milli takım ile 2008’de İsviçre-Avusturya ortaklığına gittik ve biraz kaos futbolu biraz da talihin bizden yana olmasıyla ilk defa yarı finale çıktık ve bu kez yarı finalde tipik bir Rüştü maçı izledik ve Almanya’ya kaybettik. Artık kariyerinin sonuna geldi ama benim gözümde hep bir soru işareti olarak kalacak Rüştü Barça formasıyla bir Betis maçı var ki Allah düşmanıma vermesin öyle rezil oynamış ve Valdes gibi yetenek fakiri bir kaleciyi piyasa yapmıştır.  Bizim Avrupa şampiyonası tarihimiz ancak bu kadar eski yani hiçbir arşiv karıştırmadan kafamdan hatırladıklarım yetiyor. Her neyse artık yeni şampiyona ve biz yine yokuz. Yeni Şampiyona Cuma günü başlıyor. Grupları şöyle bir değerlendirmek gerekirse;

A GRUBU

·         POLONYA
·         YUNANİSTAN
·         RUSYA
·         ÇEK CUMHURİYETİ


        TAKIM DEĞERLENDİRMELERİ 
 POLONYA


          Turnuvaya ev sahibi olması sebebiyle katılan Polonya grupta çok fazla şans vermesem de ev sahibi olduğu için bir sürpriz yapabilir. Takım kadrosunda Arsenal kalesinde zaman zaman oynayan Szczęsny bu sene Dortmund ile şampiyonluk yaşayan defans Piszczek, Trabzon’da berbat bir sezon geçiren Mierzejewski, yine Dortmund’da şampiyonluk yaşayan ve çok iyi bir sezon geçiren Lewandowski yine bizden biri Sivas’lı Grosicki ve sezona Trabzon’da başlayan ancak Celtic’te kiralık bitiren Brożek yer alıyor. Diğer adamlardan hiçbirini ne tanıyorum ne de adını duydum zaten isimlerini söylemek bile ileri derecede dil çabukluğu gerekiyor. Ancak forvet anlamında sorunları yok gibi. Yine de grupta şansı Çeklerle oynayacakları maça bağlı. Aslında UEFA’nın bu kura saçmalığını bırakması lazım ancak ev sahibi ileri turları görebilsin diye seri başı olarak yazması böyle dağınık gruplar ortaya çıkmasına sebep oluyor.

YUNANİSTAN

           Yunanistan da biraz bize benziyor iyi bir kuşak yakaladıklarında ses getirebiliyorlar. Yakın tarihte bir Avrupa Şampiyonluğu kazanmaları onları bizden biraz daha ileriye taşıyor. Takımın ismi tanıdık kişilerine bakacak olursak defansta Papadopoulos Schalke’de oynuyor. Orta sahada en kariyerli oyuncusu olan bir dönem Emre ve Okan ile beraber İnter’de oynayan Karagounis var. Forvet hattında da uzun süredir Celtic’de oynayan Samaras uzun saçları ile hatırlaya bileceğiniz bir adam. Ve son olarak da sezonu küme düşen Samsun’da tamamlayan Gekas. Yunanlar şansları sayesinde yine çok iyi bir gruba düştüler favori değiller ama bir gruptan çıkacaklarsa o grup bu grup. Yine de gol yollarında ki sıkıntı büyük savunma yaparak nereye kadar gidecekler görmek lazım.

         Ayrıca her ülkenin bayraklarını yanlarına eklemeye çalışıyorum ancak içinde haç olanları koymak istemedim. Elim gitmedi.

RUSYA


        Rusya bu turnuvada iklim olarak kendilerine çok benzer bir ülkede oynayacaklar herhalde en alışık takımlar kendileri olacak. Takımda adını duyurmuş pek çok oyuncu var. Kalede futbol menajer oyunlarının favorisi Akinfeev var. Defansta bu sene Chelsea’den Anzhi’ye geçen Zhirkov yer alıyor. Orta sahası çok kariyerli olmayan Rusya’da forvet hattı ise ateş gibi Arshavin Arsenal’den bu sene ayrılması bekleniyor ve vitrin turnuvası olabilir. Kerzhakov da bir dönem Avrupa’da oynamış bir forvet. Pavlyuchenko da bir dönem Avrupa tozu yutmuşlardan. Pogrebnyak ise hali hazırda İngiltere’de Fulham’da oynuyor. Grubu ilk sırada bitirmesini beklediğim Rusya şansı yaver giderse çeyrek finale rahat çıkar.

ÇEK CUMHURİYETİ

       2008 de oynadığımız maçtan sonra bu takıma karşı hep bir acıma duygusu var içimde. Kazansalar seviniyorum bu grup onlar içinde bir şans aslında başka bir grupta olsa çıkmaları zordu ancak bu grupta Yunanistan’ı geçmeleri yeterli olacak. Takımın yıldız isimlerine bakacak olursak kalede Čech son Avrupa şampiyonu etiketi ile gelecek. Defansta tanıdık isimlerde var Sivok bu takımda direkt oynayabiliyor ancak Ujfaluji kadroda yok mukayese edecek olursak ben Galatasaraylı olanı tercih ederdim.  Orta da ise artık Arsenal’de kanıksanan Rosický var. Bir türlü yıldız olamadı ancak hep yıldız muamelesi gördü. Dün haberlerde yine sakatlıktan kurtuldu takımla antrenmana katıldı haberi vardı. Adam sürekli sakat ve öyle kalacak gibi. İleride ise adam akıllı tek alternatifleri Milan Baroš iyi bir sezon geçirmeyen Baros bu turnuvada ne yapabilirse Çekler o kadar ilerler ancak.

Grup tahminim 
1.       Rusya
   2.       Polonya
                3.       Çek Cumhuriyeti
      4.       Yunanistan
Tahminim bunlar ancak 3 ile 4 yer değiştirebilir.

İLK GÜN MAÇ PROGRAMI

 CUMA 19.00 POLONYA – YUNANİSTAN

 CUMA 21.45 RUSYA - ÇEK CUMHURİYETİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder