7 Haziran 2012 Perşembe

D GRUBU


           Geldik son gruba bu grup ile ilgili bir şeyler yazmadan önce şunu söyleyeyim ki bu haliyle Avrupa Şampiyonası çok elit bir turnuva yani katılan sayısı az ve öz oynanan maçlar kaliteli ve büyük takımlar oluyor. Ancak bu 16 takımla oynanan şampiyonanın son hali 2016’dan itibaren takım sayısı 20’ye çıkacak. Bu da daha fazla takım daha az kaliteli takımlar demek oluyor ki yorgun bir sezon sonundan sonra daha fazla maç yapmak futbolcuların çok hoşuna gitmeyecektir sanırım. Her neyse D grubu da C grubu gibi Ukrayna’da oynanacak ev sahibi Ukrayna bu grupta yer alıyor. İngiltere, Fransa, ve İsveç de.

UKRAYNA

          En son hazırlık maçını bize karşı oynadı ve hiç de hazır bir görüntü vermedi. Bizim neredeyse yedeklerle karışık oynadığımız bir maçta bile bize zorlayacak durumda değillerdi. Yılların efsanesi Shevchenko artık 35 yaşında ve tehdit dahi edemiyor. Ev sahibi gazıyla nereye kadar gider kestirmek zor ancak sonuncu olursa şaşırmam bu yolda tek rakibi İsveç olur. Kadroya bakarsak eğer kaleci Pyatov Shaktar’da oynuyor yani kendi ülkesinde. Münih kadrosunda olan ancak pek oynama fırsatı bulamayan Tymoshchuk orta sahada ki iyi isimlerden ve bize karşı oynamadı yani takımı biraz olsun ayağa kaldırabilir. Daha evvel Fenerbahçe ve Beşiktaş’a karşı oynarken izlediğim D.Kiev’de oynayan Yarmolenko’da gününde olursa iyi bir oyuncu. Forvet ise iki eski tüfekten oluşuyor. Biri yıllar sonra evine dönen Shevchenko diğeri ise hala Rusya’da oynayan Andriy Voronin. Bu iki isim bu takımı ne kadar taşır kestirmek zor.

İSVEÇ

Bir kapalı kutu da İsveç geçmişte K.Andersonn Fenerbahçe’de oynadığı için bir sempati beslerim ancak Zlatan’ın anti-patik kişiliği bu kadroyu sevmemi zorlaştırıyor. Hem iki dünya devi hem de ev sahibinin bulunduğu bu gruptan çıkmalarını beklemek fazla iyimserlik olur. Kadro da ki göze batanlar. Kalede Isaksson, Yunanistan’da Olympicos forması giyen Mellberg defansta eski bir Juventus’lu olarak güven veriyor. Orta sahada her transfer döneminde Türk takımlarıyla adı anılan Källström Lyon forması giyiyor. Benim Belediyeden çok beğendiğim Holmén’de bu kadroda ne kadar oynar bilmiyorum ama kesinlikle büyük takımları hak ediyor. Forvet ise kendini bir dönem dünyanın en iyi futbolcusu olarak gösteren Ibrahimović var ama ne böyle bir şey mümkün ne de Ibrahimović adam olur. Ancak gittiği her takım şampiyon oluyor gerçeğini sadece bu sene ikinci olan Milan bozdu. Diğer bir tanıdık isim ise Galatasaray’da çok başarılı bir sezonu geride bırakan ancak bir o kadar da yıpranan Elmander. Oyun ahlakına hep saygı duyduğum çok iyi bir oyuncudur. Zlatan gibi bir zehire karşı da ancak Elmander gibi panzehir dengeleyebilirdi.
İsveç bayrağında haç işareti olduğundan burada yer almamıştır.

FRANSA


          Benim iki kupa favorimden birisi Fransa. Hocalarını sevmem kendisinin ırkçı olduğuna dair çok ciddi haberler yapıldı. Her neyse kadro olarak dengeli dağılan Fransa hem 2000 Avrupa şampiyonasından sonra adından hiç söz ettiremedi hem de yaşlanan kadronun geçişini çok güzel yaptılar. Kalede sorun yaşayabileceklerini düşündüğüm takımda Lyon’la iyi bir sezon geçirmeyen Lloris’in oynamasını bekliyorum. Yedeği ise Marsilya’dan Mandanda, defansta artık 31 yaşına gelen ve adı ırkçılık konularında sıkça geçen M.United’lı Evra var. Ama asıl defansın sorunlu ve etkili adamı Milan’lı Mexès, sol bek de Evra ile rekabet etmesi beklenen şampiyon City’den Clichy var. Orta sahada son derece zengin bir havuzu bulunan Fransa’da bir dönem Galatasaray’da oynayan Ribéry en etkin isim gibi gözüküyor. Ayrıca geçen sene en iyi sezonlarından birini geçiren Marsilya’lı Valbuena’da iyi bir alternatif. Bununla beraber benim çok beğendiğim ve Müslüman olan Samir Nasri’de bu takıma ciddi boyut katacak. Chelsea’de pek fazla oynayamayan Malouda’da ismini zikretmemiz gerekenlerden. Forvet hattı ise Real Madrid’de sıkça tartışılsa da fizik ve devamlılık olarak Higuen’i geride bırakıp formayı sırtından çıkarmayan Benzema biraz alternatifsiz gibi gözükse de bu takımın gol yükünü biraz kanatlarda oynamasını beklediğim Ribery ve Nasri’yle beraber çekmesini bekliyorum. Bu gruptan çıkarken zorlanmayacak gibi duran Fransa ilk maçında eksik İngiltere’yi yenerse ilk maçtan sonra çeyrek finali düşünmeye başlayabilir.

Ama dediğim gibi Fransa benim kupa için Almanya ile beraber favorimdir.

İNGİLTERE

        Başta söyleyeyim bu ülkeyi başından beri sevmem. Ne kazanmasını ne de kaybetmeyi bildikleri sadece kavga çıkarmak içki içmek ve dayak yemek. Ama yazıda tarafsız olmaya çalışacağım. Kadroyu tek tek yazmaya kalksam herkesi yazmam gerekir ki bir manası kalmaz ben sadece iyi oymasını beklediklerimi yazayım. Ama bunlardan daha önemlisi çok ciddi eksikliklerle bu turnuva başlıyorlar. Grup maçlarının sonunda üstelik hiç gerek yokken rakip defans oyuncusunu tekmeleyen Rooney aldığı 3 maç cezayı yalvarmaları sonucu 2’ye indirdiler. Yine de Fransa ve İsveç maçlarında oynayamayacak. Takımda eli yüzü düzgün iki forvet kalıyor geriye birisi daha önce buralarda hiç oynamayan D.Welbeck ve Defoe ki turnuvanın başlamasına 1 gün kala Defoe’nin babası öldüğü için kamptan izin alarak ayrıldı yani kafası başka yerlerde olması çok normal. Bir de A.Caroll var ki o da bu seviyede hiç oynamadı henüz. Takımın diğer bir sorunu ise ırkçılık takımın kaptanı J.Terry milli takımdan arkadaşı Rio Ferdinand’ın kardeşi Antuan’a ırkçı söylemde bulunduğu için federasyon tarafından kaptanlığı elinden alındı. Bunu işine karışmak olarak algılayan Capello görevi bıraktı. Yeni hoca ise Terry’i takımda tutup Rio’yu kadroya almadı. Hatta takımda sakatlanan oyuncular yerine genç iki takviye daha yapan Roy Hodgson yine de Rio’yu çağırmadı ve Rio tarafından eleştirilip duruyor. Eğer işler kötü giderse basın da karşısına geçer. Yine takıma dönecek olursak orta saha İngiltere’nin en önemli yeri ve alternatifleri oldukça fazla James Milner, A.Young, T.Walcott, Lampard, Gerard ve daha niceleri D.Seaman sonrası kaleci sıkıntısı yaşayan İngilizler artık o sorunu da M.City’li J.Heart ile halletmiş görünüyor. Gruptan çıksalar da çeyrek finalde olası bir İspanya maçı onları bekliyor yani fazla uzağa gidemezler.

Bu arada turnuvanın en beğendiğim forması açık ara İngilizlerdedir. Umbro nasıl bir firma ise güzel forma yapıyor. Sanırım İsveç formasını da onlar yapıyor.

İngiltere bayrağında Haç işareti olduğundan burada yer almamaktadır.

TAHMİNİM
1.       FRANSA
2.       İNGİLTERE
3.       UKRAYNA
4.       İSVEÇ

MAÇ PROGRAMI

PAZARTESİ 19.00
İNGİLTERE – FRANSA

PAZARTESİ 21.45
UKRAYNA - İSVEÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder