14 Ağustos 2013 Çarşamba

SÜPER LİG TEKNİK DİREKTÖRLERİ



Bu yazımızda naçizane bu sene Süper Lig'de görev yapacak antrenörlerimizi değerlendirmeye çalışacağım. Bence bir takım antrenörü kadar top oynar. Bazıları takımda bir şey yoksa hoca ne yapsın diye düşünebilir ancak bence bir takımdan alınan verimi yüzde yüz artırmak da hocayla mümkün. Örnek olarak pek çok takım söylemek mümkünse de aklıma ilk gelen Diego Simeone öncesi ve sonrası Atletico Madrid'in konumu. Orta sıra takımıyken neredeyse hiç transfer yapmadan UEFA şampiyonu takıma dönüşmesi hoca etkisinden başka ne ile açıklanabilir ki? Diğer bir örnek ise Mourinho'lu İnter ve Mourinho sonrası İnter diyebiliriz. Mourinho ile inanılmaz bir savunma takımı olan İnter Şampiyonlar Ligini kazanmıştı. Sonrasında gelen Benitez ise 6 ay sonunda takımdan kovulacak kadar başarılı oldu!

Gelelim bu sene görev yapacak Teknik Direktörlerin analizine, harf sırasına göre gidecek olursak;

AKHİSAR BELEDİYESPOR
Hamza HAMZAOĞLU ( Göreve Başlama 2011)

İki sene önce takımın başına gelen Hamza hoca ilk yılında mütevazi kadroyla takımı 1.ligden süper lige şampiyon olarak çıkardı. Akhisar yönetimi de genel yanlışa uymayıp takımı baştan kurmak yerine kurulu düzeni devam ettirdi. Geçen sene ligin en büyük düşme adayı takım devre arasında yaptığı takviyelerle kümede kalmayı başardı. Biz hoca performansına bakacak olursak. Kulübün beklentilerine uygun işler yapan Hamza hoca takımını zor durumda bırakacak transfer beklentilerine hiç girmedi. Yıllardır süper ligde forma giyen kaleci Oğuz gibi Çağdaş gibi Emrah gibi isimlerden yüksek düzeyde verim almayı bildi. Basınla arasında hep mesafe bulunduran Hamza hoca ligin beyefendi isimlerinden. Bu sene yine küme düşmeme mücadelesi verecek olan Akhisar'da Hamza hocanın ne olursa olsun sene sonuna kadar takımda kalmasına kesin gözüyle bakıyorum.

BEŞİKTAŞ
Slaven BİLİC ( Göreve Başlama 2013)

Bu sene feda sezonunu atlatıp küçük rakamlarla büyük takım kurmak isteyen Beşiktaş bunda da büyük oranda başarılı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle ilk 11 kadrosuna değil de takımın genel kalitesini artırma konusunda epey yol aldılar. Ancak takımın başına getirdikleri S.Bilic kariyer anlamında soru işaretleri barındırıyor. Ülkeyi ve elinde ki oyuncuları tanımayan Bilic ortama ısınana kadar epey zamana ihtiyacı olacak sol bek konusunda bir tasarrufta bulunmayan Beşiktaş İsmail'in sağlıklı dönmesini bekler haldeler. Kariyerinin ilk yurt dışı antrenörlük tecrübesi olan Moskova'dan hayal kırıklığı ile ayrılan Bilic bu kez şansını Türkiye'de deneyecek. ilk 5 haftada bir şekilde ayakta kalabilirse sonrası için daha olumlu bakılabilir. Ancak bu pek kolay olmayacak ilk haftada olimpiyat stadında Trabzon ağırlayacaklar görünen o ki Trabzon onlara göre biraz daha hazır.

BURSASPOR
 C.DAUM (Göreve Başlama 2013)

Yılın ilk kovulma haberi Bursa'dan geldi. Sezona Avrupa ligi hatta Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın ceza alma durumuna göre Şampiyonlar ligi hayali ile başlayan Bursaspor henüz Avrupa liginde ki ilk eşleşmede Sırp takımı Vojvodina'ya evinde elenerek Avrupa macerasına son noktayı koydu. İşin acı yanı uğruna G.Antep ile kavga edilen Hikmet Karaman maç sonrası taraftarı eleştirerek sonunu kendi hazırlaması oldu. Fatih TERİM çakması Hikmet hoca transferlerde ne kadar söz sahibi oldu bilinmez ancak kovulduktan hemen sonra yeni transferleri ve yönetimi eleştirmesi şık durmadı. Ama kendisine yakışanı yaptı denebilir. Yerine gelen isim ise henüz resmi anlaşma yapılmadı ancak şehre imza için geldi bile. Daha önce Beşiktaş ve Fenerbahçe ile şampiyonluk yaşayan C.Daum Bursaspor'u ilk 4 içine sokmaya çalışacak. Geldiği takımlara öncelikle kendi istediği oyuncuları transfer ettirmek isteyen Daum İstanbul'da ki kadar yüksek bir bütçe bulamayacaktır. Ancak elinde ki kadro faydalanmayı bilen için iyi isimlerle dolu. Şu unutulmamalıdır ki Daum hiçbir zaman genç oyunculara şans vereyim düşüncesinde bir hoca olmamıştır. O sonuçla ilgilenir. Bunu bilerek takıma getirmek doğru olur. Yaptığı sağlam kontratlarla aklımda kalan Daum işler kötü de gitse sene sonuna kadar takımda kalacağına eminim...

ÇAYKUR RİZE
Rıza ÇALIMBAY (Göreve Başlama 2013)

Bu sene lige yükselen takımlardan Rize takımı bu seviyeye kadar getiren Mustafa DENİZLİ süper lig için kulübün bütçesinden fazlasını istemesiyle yolları ayırdılar. Yerine gelen ise ligin gediklilerinden Rıza ÇALIMBAY oldu. Dirençli futbol oynatmasıyla tanınan Atom karınca takımı bu sene ligde tutmaya çalışacak. Yapılan onlarca transfer ve yollanan onlarca oyuncudan sonra eldekilerle bir yemek yapmak kolay olmayacak ancak tatsız da olsa Rıza Hocanın takımı hayal kırıklığına uğratacağını düşünmüyorum. Ligin son haftasına kadar takımda olacaktır.

ESKİŞEHİR
 Ertuğrul SAĞLAM (Göreve Başlama 2013)

Bursaspor'u şampiyon yaparak adını tarihe yazdıran Ertuğrul Hoca takımıyla geçen 3 senede daha ileriye gidememiş, sıralamada ancak 3 olabilmişti. Takımın yapısının bozulmasıyla eski heyecanı bulamayınca ayrılık kaçınılmaz oldu. Yarım sezon dinlenen Ertuğrul Hoca nihayet kafasına göre bir takım bulmuş olacak ki Eskişehir'in teklifini kabul etti. Bursa'ya göre daha etkili bir kadroya sahip olan hoca birde üstüne Bursa'dan tanıdığı N'Diaye'yi transfer etti. Bu sene büyük bir çıkış beklediğim takımıyla üst sıraları zorlayacaktır.

FENERBAHÇE
Ersun YANAL (Göreve Başlama 2013)

Yıllardır adı İstanbul takımlarıyla anılan Ersun hoca nihayet bu sene emeline ulaştı çok istediği Fenerbahçe ile anlaştı. Hatta bu uğurda uzun süre beklemeyi bile göze aldı. Daha önceden Milli Takım ve Trabzonspor deneyimleri bulunan Ersun Hoca bu kez hepsinden bir tık daha zor bir görevde. Fenerbahçe'de çalışmak maalesef diğer kulüplerde çalışmaktan biraz daha farklı özellikler gerektiriyor. Başında çocuk gibi davrana bilen bir başkan ve Aykut KOCAMAN'ın futbolundan Avrupa'da yarı final oynamasına rağmen bile sıkılan bir taraftar kitlesine kendini kanıtlamak gerekiyor. İşler kötü giderse ilk ipi çekilecek adam hocadır. Hele ki Galatasaray'ın bu kadar iyi gittiği dönemde kredisi sanılandan da kısa olacaktır. Zaten sene başında imzalanan 1 yıllık anlaşma da bunu anlatıyor. İşi zor takımın başında sezonu tamamlamak için başarılı olmaktan başka çaresi yok

DEVAM EDECEK...

 UFAK BİR SORU BU SEZON SÜPER LİGDE GÖREV YAPACAK TEKNİK DİREKTÖRLERDEN KAÇ TANESİ KARİYERLERİNDE EN AZ 1 KERE 1.LİGDE ŞAMPİYONLUK SEVİNCİ YAŞAMIŞTIR.

2 yorum:

  1. sadece hamza hamzaoğlu gibi duruyor. yanlış bakmadıysam.
    birde daum açıklamasında
    Şu unutulmamalıdır ki Daum hiçbir zaman genç oyunculara şans vereyim düşüncesinde bir oyuncu olmamıştır.
    ibarendeki hata oyuncu demişsin teknik adama
    saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzeltme için teşekkürler...
      kaç hoca 1.ligde şampiyon olmuştur derken yanlış anlaşılmışım Süperlig diyebiliriz. yada şöyle açıklamak daha doğru olur. çalıştığı ülkenin en üst liginde şampiyon olan kaç hoca var. misal Terim ( galatasaray) Daum (Sturtgart,Beşiktaş,Fenerbahçe) gibi... yani Hamza hoca olmaz o ikinci ligde yani yeni adıyla 1.ligde oldu.

      Sil