7 Ocak 2015 Çarşamba

YABANCI (YERLİ) KURALI!


İlk okuduğumda biraz karmaşık gibi gelse de üstüne düşünülmüş, çalışılmış ve ülke futbolu ileri gitsin diye yapılmış iyi niyetli bir uygulama değişikliği gibi geldi bana…

Tamam ama neye hizmet edecek? Olası artıları ve eksileri neler?

İlk etapta ülkede oynanan futbolunun kalitesini artırmaya yönelik olduğu çok açık. Yani inşallah ülke futboluna hizmet edecek bir değişiklik.

Artıları;

Bu uygulama ile yetersiz yerli futbolculara gereğinden fazla değer verilmesine neden olan yabancı kısıtlaması kaldırıldı sayılır. Böylece vasatın altındaki yerli futbolcuların yerine çok daha az maliyetli (belki de 3’te 1 fiyatına) en azından vasat yabancıların gelmesi hem ülke futbolunu birkaç adım ileri götürecek hem de borç batağındaki kulüplerin elini rahatlatacaktır.

Ayrıca gereksiz fazla para alan yabancı oyuncularında zamanla aldığı paraların dengeleneceğini düşünüyorum.

Gerçi bunlar ancak bu uygulama uzun yıllar yürürlülükte kalırsa olabilecek artılar. Ne yazık ki federasyonun yazın seçime gideceği ve olası bir yönetim değişikliği düşünülecek olursa bu uygulamanın uzun yıllar devam edeceğine çok güvenemiyorum. Ayrıca Fikret Orman’ın dediği gibi altı ay sonra seçime gidecek bir federasyonun ülke futbolunu bu kadar derinden sarsacak bir uygulamayı hayata geçirmesi biraz garip oldu.

Bence en büyük artısı kulüplerimizin Avrupa kupalarındaki mücadelelerinde yaşayacağız umudunu taşıyorum. Kendi ligimizde bir şekilde idare eden yerli futbolcular Avrupa arenasında sudan çıkmış balığa dönüşüyor. Ülkemizde oynanan futbolun birkaç adım ileri gitmesiyle en azından her takımımız inşallah birkaç tur daha ileri gitme fırsatı yakalayacaktır.

Eksileri;

Bundan önceki uygulamanın uzun yıllar devam edeceği algısını oluşturan federasyon, bu konuda doğru pozisyon alan kulüplere haksızlık yapmıştır. Gerçi onlarda eğer bu uygulama uzun yıllar devam ederse özellikle finansal açıdan rahatlama yaşayacaklardır ama yine yapılan en hafif ifadesiyle haksızlık!

Bir diğer sıkıntı, sırf yabancı diye daha az yetenekli futbolcuların ülkemize doldurulma durumu…

Yine bu yabancı transferlerinde menajerlere ve aracılara ödenecek komisyonların ciddi boyutlara ulaşması…

Kulüp takımları düzeyinde futbol kalitesinin artacağını düşünmekle birlikte Milli Takım düzeyinde özellikle ilk yıllarda olumsuz etkileyeceğini düşünüyorum. (Gerçi bu aralar Milli Takım bazında kaybedecek bir şeyimiz kalmadı ya neyse…)

Yine amigovari, taraftardan daha heyecanlı ve kriz zamanları çözümü sadece teknik direktör değişimi ve futbolcu transferinde gören yöneticilerimizin alelacele yapacağı yanlış yabancı transferleri ve onları oynatma zorunluluğu yabancılardan çok daha iyi olan veya olabilecek yerli oyuncuların oynama sürelerini iyice azaltacağını düşünüyorum. Bunun yanında bu uygulamayla yerli oynatmanın teşvik edilmesi işe yararsa, kaliteli yerli oyuncular büyük takımlarda yedek beklemek yerine Anadolu takımlarında sürekli oynayarak gelişimlerini tamamlayabilirler. (Gelişimini tamamlayamayan yerli futbolcular bizim için büyük bir sorun. İnşallah bu konuyu daha sonra ayrı bir yazıyla sizinle paylaşırım.) Böylece ülke futbolumuz ve milli takımımız uzun vadede dengeye oturacak ve yavaşta olsa gelişme gösterecektir.

Tekrar belirtmekte fayda var tüm bu yazdıklarım bu uygulamanın en az 5 yıl devam etmesiyle ilgili, ne yazık ki şahsi olarak Y. DEMİRÖREN’E ve futbol kamuoyuna bu konuda hiç güvenemiyorum.

Son olarak bu kuralla birlikte bir başka sıkıntı Okan Buruk’un söylediği gibi maçlardan önce okunan İstiklal Marşımızda yaşanacaktır. Bizim gibi milli değerleri konusunda hassas olan bir millet için önemli… Ne yapsak gelen yabancılara İstiklal Marşımızı öğrenme zorunluluğu mu getirsek. :) :) :)

Görüşmek üzere…

MESUD AKYÜZ

KONUK YAZAR


YENİ YABANCI KURALININ GENEL HATLARI

1.      Kulüpler sezon başında 28 futbolcu için lisans çıkarabilecekler.

2.      Kulüpler en fazla 14 yabancı oyuncuyu bu listeye yazabilecek.

3.      18 kişilik maç kadrosunda ise en fazla 11 yabancı oyuncu yazılabilecek ve bu 11 oyuncunun da ilk 11'de oynaması mümkün.

4.      Geriye kalan 7 kişinin en az 1 tanesi yerli kaleci olmak zorunda.

5.      Yabancı futbolcu tanımlaması da şu şekilde oluştu yabancı milli takımlarda oynayan herkes yabancı sayılacak. Ancak daha önce yerli oyuncu tanımında sayılan Veli KAVLAK, Erkan ZENGİN gibi oyuncular yerli statüsünde oynamaya devam edecekler.

1 yorum:

  1. Güzel yazı bende kuralın faydalı olacağını umut ediyorum ancak keşke yabancı oyuncularla ilgili de bir kıstas getirilseydi, milli olma sayısı veya fifa sıralamasında o ülkenin konumu gibi... yine de yerli oyuncuların bu kadar tembelliğe itildiği ve fahiş paralarla sözleşmele imzalamalarının önüne geçse dahi benim için yeterlidir.

    YanıtlaSil