27 Ocak 2015 Salı

STEPHEN APPİAH



2005 yılında Fenerbahçe'ye 8 milyon avro karşılığında Juventus'tan geldiğinde büyük olay olmuştu. Aziz YILDIRIM iki sene önce de onu istemiş ancak Appiah'ı ikna etmek kolay olmamıştı. Nedense eş konusu yabancı futbolcu transferi konusunda hep zorlayıcı etken olmuştur. Appiah'ın da transfer olmasına karşın ailesini İtalya'dan getirmemiş bir nevi bekar hayatı yaşamıştı. Buna karşın toplamda 3 sezon ancak sakatlık yaşadığı son sezonu çıkarırsak 2 sezon dolu dolu oynadı. Toplamda da 64 maçta 11 gol attı ki bu gollerin çoğu kritik maçlarda kritik dakikalarda gelen goller oldu.
İstatistikler bir yana benim için Appiah'ı bu kadar özel kılan hırsı, mücadele gücü ve tabii ki Siyahi bir oyuncudan beklenmeyecek bir teknik zekaya sahip olmasıydı. Gana milli takımında arkasında Essien varken 10 numara oynayan Appiah takımını Dünya kupasında ikinci turana taşıyarak bir anlamda tarih yazmıştı. Hatta 2010'da çeyrek final oynayan ve yarı finali 120.dakikada Gyan'ın tribüne gönderdiği penaltı ile kaçıran Gana takımında da forma giymişti.
Özel bir oyuncuydu benim için Appiah
Takımda en çok Tuncay'la anlaşırdı. İkisinin de kırık İngilizceleriyle anlaşmaya çalışmaları bile komikti aslında.
Neden sonra yaşadığı sakatlıkta kendi iddiasına göre doktorların yanlış teşhisi yüzünden tekrar sakatlanan Appiah bir daha Türkiye'ye dönmek istemedi. Bunda eminim kulübün sahibi gibi duran başkanla sorunlar yaşamıştır. Zaten kulüpte başarı kazanıp da Aziz beyle sorun yaşamayan azdır.
Neden şimdi bu siyahi oyuncu için bu yazıyı yazdım diye sorarsanız eğer cevap basit, yabancı sınırlamasının bu sezon sonunda epey bir rahatlayacağını düşünürsek seçilecek futbolcuların bu kalitede isimler olması gerekiyor. İtalya pasaportu da bulunan Appiah gibi isimleri transfer ederken milli olma kriterine dahi bakılmasına gerek kalmayacak.

Ülke olarak Appiah'ı henüz İtalya yollarına düşmeden keşfetmiştik. Galatasaray 6 genç arkadaşı ile beraber Appiah'ı Gana'dan getirdiğinde eminim ki ileride bir yıldız olacağını ön görmüş ancak o zaman ki yabancı sınırlamasının çok daha katı olması sebebiyle yollarını ayırmak zorunda kalmıştı. Şimdi futbol piyasasına baktığımda Appiah benzeri bir kalitede isim bulmakta epey zorlanıyorum. Belki yeni filizlenen Juventus'lu Pogba bu isimlerin arasında sayılabilir ki onunda bonservisi için 100 milyon avrolardan bahsediliyor. Ama çok uzaklara gitmeden İtalya liginde eminim bizim ligimizin sertliğine uyan ve katkı verebilecek pek çok isim bulunabilir. İspanya'dan futbolcu alacağımıza İtalya'dan antrenör alacağımıza futbolcu almayı düşünmeliyiz.
Appiah gibisi bir daha kolay kolay gelmez ama neyse :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder