27 Ocak 2015 Salı

TÜRKİYE KUPASI EZİYETİ



Bu kaçıncı grup maçı emin olun bilmiyorum. O kadar uzadı ki sanki hiç bitmeyecekmiş gibi geliyor. Neden bu grup var hiç kimseden cevap gelmiyor. Tek söyledikleri yayıncı kuruluşun isteğinin bu yönde olduğu. Yeterli peki bu ? Yani sadece yayıncı kuruluş reytingi yüksek takımlar daha fazla maç yapsın dedi diye bu eziyeti futbolculara, zaten bozuk olan saha zeminlerine, hakemlere, lig maçlarına dahi gitmeyen taraftarlara yapmaya hakları var mı?

Avrupa'da ki diğer liglerde ne yapıldığına bakalım. İtalya'da 1. turdan çeyrek finale kadar tek maçlı eleme sistemine göre oynanıyor. Yani kazanan yoluna devam ediyor. Beraberlik halinde ise uzatma ve penaltılara gidiyor. Çeyrek ve Yarı Finaller ise çift maçlı sistemle oynanıyor. Final yine tek maç ancak bu sefer tarafsız sahada oynanıyor. İyi bir sistem ancak yayıncı kuruluş açısından izlenesi yüksek maç sayısının 10'u bulmayacağı için sıkıntı olacaktır.
Almanya'da da benzer bir sistem var ancak tek fark onlarda bütün aşamalar tek maç üzerinden oynanıyor. Beraberlik halinde ise uzatma ve penaltılar geçerli. Daha az maç oynama isteğiyle oynanan bir sistem ancak yayın konusunda sıkıntılı olacağından ve bizim ligimizde büyük takımlar ilk turda ki maçlara asılmadığından erkenden elenme ve üst turlarda düşük ölçekli eşleşmeleri izleme riski oluşuyor.
İngiltere liginde ise maç sayısı çok daha fazla olduğu için bize örnek teşkil etmesi zor. Hem lig kupası hem de FA Cup maçları var. Federasyona bağlı olan tüm takımların katılabildiği FA CUP bu kupalar arasında bence de en özeli. Amatör takımlar dahi katılabiliyor. Tek maçlı sistemle oynanan maçlara belli aşamadan sonra 1.lig ekipleri de dahil oluyor. Çok geniş katılımlı bir kupa olduğu için ve sürprizler barındırdığından her zaman izleyici bulmuştur. Lig kupası ise adında anlaşılacağı üzere alt ligler dahil olmak üzere tek maçlı sistem uygulanıyor. Başta da söylediğim gibi maç yoğunluğunun abartılı olduğu bu kupa sistemini bize uygulamak zor.
Son olarak ise benim de beğendiğim sistem olan İspanya Kral kupası var. İlk turlarda düşük bütçeli takımlara ekstra bir yol masrafı olmaması için tek maçlı sistemle başlayan sonrasında ise süper lig ekiplerinin de katılımıyla çift maçlı eleme sistemine geçiyor. Bu sayede hem yayıncı kuruluş tek maç sonunda büyük balıklarını kaybetmemiş oluyor. Hem de büyük takımlara ağır bir maç trafiği çıkarmamış oluyor. Nitekim çeyrek final öncesinde Atletico, Real, çeyrek finalde ise Atletico, Barça eşleşmeleri izleyebiliyoruz.

Sözün özü bu yapı ile takımlar yedek takımlarla maçlara çıkmaya, bizler de kaybetse de ne olacak maçlarını izlemeye devam ederiz. Olması gerek basit ama işin içine para girince diğer öncelikler öncelik olmaktan çıkıyor.

Bu arada bu akşam Trabzon ve Fenerbahçe'nin kupa maçları var. İzlemek isteyenler varsa haber vereyim dedim. Rakipleri Keçiörengücü ve Kayserispor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder