16 Mayıs 2012 Çarşamba

KUPA GÜNÜ

           Türkiye kupasının epeydir bir fonksiyonu yok. Sadece o sene ligde başarısız olan büyük takımın Avrupa’ya gitmek için en kestirme yolu olarak görülüyor. Gruplardan çıkma garabeti de ortadan kalktığı için küçük takımların da sürpriz yapma şansı oluyor. Nitekim son şampiyon Beşiktaş alt ligde mücadele eden Bolu’ya elenerek kupanın en büyük sürprizini yaşadı. Şampiyon Galatasaray’da evinde Sivas’a yenilerek çeyrek final görmeden elenenlerden oldu. Trabzonspor’da Antalya deplasmanında uzatmada elenmişti. Meydan da kala kala FenerBahçe’ye kaldı. Hem eşleşmeleri evinde oynamanın avantajını yaşayan Fener hem de kura anlamında şanslı olduğunu söylemek gerek. İlk olarak evinde Konya’yı mağlup eden Fener ardından da yine evinde o sıralar küme düşmeme derdinde olan Samsun’u eledi. Çeyrek finaller tarafsız sahada oynandığı için Ankara’ya yolu düşen Fener burada Kayseri karşısında öldü öldü dirildi. Maçta bir ara iki farklı geride olan Fener 90+ da M.Sow’un golüyle önce uzatmaya sonrada penaltılarla yarı finale ulaştı. Çeyrek finalde de nispeten kolay kura çeken Fener Karabük ile yine Ankara’da karşılaştı. Bu kez daha dikkatli olan Fener rakibini 2-0 yenerek final bileti aldı. İşin tuhafı final maçı da Ankara’da. Yani Fenerbahçe bu sene kupayı kazanırsa adı Türkiye kupası olan kupayı sadece bir şehre giderek kazanmış olacak. Hiç değilse geçen seneler gibi Kayseri, Ş.Urfa, Adana, Malatya gibi şehirlere bu kupa götürülebilseydi ne güzel olurdu.


        Finalin diğer ayağı Bursa buraya nasıl geldiğine bakacak olursak. 4.turda evinde Ş.Urfa’yı yenerek  başladı. Ardından Bugsaş ile eşleşen Bursa rakibine sürpriz şekilde zorlanarak uzatmalarda ancak 0-2 yenebildi. Çeyrek finalde tarafsız saha kabul edilen İstanbul Kadıköy’de Sivas’ı rahat ve güzel bir oyunla 4-1 yenerek yarı finalde Eskişehir’in rakibi oldu. Yine Kadıköy’de oynanan maçta güzel bir oyun oynayarak Eskişehir’i 3-0 mağlup etti ve final bileti aldı. Bursa’nın bu süreçte gittiği şehirlere bakarsak ilk tur evinde ikinci tur Ankara’da çeyrek ve yarı finaller İstanbul’da final yine Ankara’da. Ne tesadüf ki onlarda sadece İstanbul ve Ankara’yı görmüş olacaklar. Adı Türkiye kupası her şehirden katılan var ama final maçını oynayan iki takım sadece İstanbul ve Ankara’ya gitmiş.


          Maç ile ilgili tahmin yapmak gerekirse Avrupa ligi grubunu lider bitiren ve Uefa maçı oynamasına gerek kalmayan Bursa çok formda en son İstanbul’da İBB’yi 0-3 gibi net bir skorla kazandı. Devre arasında alınan Pinto takımın hem gol yükünü çekiyor. Hem de takımını ileri taşıyor. Volkan ve Sercan gittikten sonra biraz kıpırdanan Ozan İpek’de takımın iyilerinden. Kaleci sorunu yaşayan Bursa hala güvenilir bir eldiven olmayan Carsonn’un eline bakıyor. Fenerbahçe ise çok iyi götürdüğü final grubunda sonunu getiremedi ve şampiyonluğu yarım puanla kaçırdı. Maç sonrası büyük bir travma yaşamayan takımın bu maçı bir özür ve ödül maçı olarak gördüğü söylenebilir. Cezalı Dia ve sakat Bienvenü’den yararlanamayacak olan Fener yine de bu maçın favorisi. Ayrıca Alex ve Sow’da iyileşmiş. Özellikle Semih’in G.Saray maçında ki etkisizliği Sow’un iyileşmesini mecbur kıldı denebilir.


         Sezon içi maçlara bakacak olursak ilk yarıda deplasmanda Bursa’yı Semih ve Stoch’un golleriyle 0-2  yenen Fener evinde ise Alex’in golüyle 1-0 kazandı. Daha istekli olanın kazanacağını düşündüğüm maçta uzama kokuları da geliyor. Yine de bu sene kupayı Fenerbahçe’nin kazanacağını düşünüyorum. Ertuğrul Sağlam’ı severim ama elimizden bir kupa aldı zaten bir taneye daha ne gerek var. Maçın hakemi de süper finalde en çok maç yöneten Bülent Yıldırım. Allah hakem şansı versin.

        Maç 20:30’da ATV ekranında.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder