7 Ağustos 2012 Salı

GALATASARAY 2012/2013



         Geçen seneyi şampiyon tamamlamasına rağmen transfer döneminin en hareketli ve para harcayan kulübü Galatasaray oldu. Toplamda 54.2 milyon Avro harcanan transfer döneminin 20.8 milyon ile açık ara en çok harcama yapan takımı oldular. Üstelik bunlar kulüplerine ödenen tutarlar olup oyunculara harcanan bedeller yer almamaktadır. Şöyle bir gelenler gidenler listesine bakacak olursak:


 
GELENLER
Dany ( G.Antep 3,3 milyon )
Burak Yılmaz ( Trabzonspor 5 milyon + sonraki transferden %25)
N.Amrabat ( Kayserispor 8 milyon € )
Hamit Altıntop ( Real Madrid 3,5 milyon €)
Umut Bulut (Toulouse 350 bin € Kiralık )

GİDENLER
Servet Çetin ( Eskişehir Bedelsiz )
B.Stancu ( Orduspor 2,5 milyon € )
J.P.Pino ( Mersin İ.Y. 100 bin € )

       Tablo şimdilik bu kadar ama uzun süredir uğraşılan Melo transferi son aşamada. Bonservisi olmasa da kiralık olarak 1 sene daha kadroda yer alacak gibi. Asıl konuşulması gereken ise Melo’nun gelmek için futbolcu olan kardeşi için Türkiye’den takım bulunmasını istemesi ve G.Saray’ın da bunu kabul etmesi. Nerden baksanız şarlatanlık. Her neyse biz asıl konumuz olan sezon değerlendirmesine geçelim. Geçen sene ki ideal kadroya bakacak olursak

Muslera
Ebue – Semih – Tomas U. – H.Balta
Engin – Selçuk – Melo – Emre
Elmander – Necati

         On birinin üstüne koyması gerektiği konusunda herkes hem fikirdi. Şampiyonlar ligine direkt gruplardan başlayacak G.Saray özellikle forvet hattı oldukça zayıf görünüyordu. Savunmada ise en zayıf bölge Hakan Balta’nın kanadında alternatif bir oyuncunun olmayışıydı. Yapılan transferlerden sonra şöyle olası bir 11 yapılabilir sanırım.
Muslera
Ebue – Semih( Gökhan Zan) – Tomas U.( Dany ) – Hakan Balta
Hamit – Selçuk – Engin – Amrabat ( Emre )
Elmander ( Umut) Burak ( Necati )

        Görülüyor ki Melo transfer edilirse geçen senenin yıldızlarından Engin yedek bekleyecek. Alternatifli bir kadro oluşturduğumuza göre Emre Çolak’da yeni gelen Amrabat’ın arkasında beklemesi gerekir ki bu genç yetenek yeni filizlenmişken onu tekrar toprağa gömmek demek olur. Takımın yedeklerine bakacak olursak ki Fatih Terim’in başının daha çok ağrıyacağını görmek mümkün. Kalede yedek Ufuk iyi bir kaleci. Savunmanın sağında taraftarın deyimi ile bence yaptıkları gereksizce abartılan Sabri Reyiz : ) bu bölgede çok sıkıntı olursa Hamit’te pek ala oynayabilir. Adı pek anılmasa da Serkan Kurtuluş bu bölgenin oyuncularından. Savunmanın göbeğinde Cam Adam G.Zan ve yeni transfer Dany. Yeni alındığına göre oyması daha muhtemel olan Dany ise yedek bekleyen Tomas U. Olacak. Sol bek alternatifi ise yılların yedeği Çağlar hiç ama hiç güven vermiyor. Olası bir Hakan sakatlığında baş ağrıtabilir. Ameliyat olması gündemde ise bir sol bek transferi şart. Orta sahanın sağı Hamit’e emanet görev bekleyenler ise Engin ve yine geçen sene fena performans göstermeyen Aydın hala kendisine takım bulamayan C.Kazım’da kadroda gözüken isimlerden. Geçen sene devre arasında geliş şekli olarak şık olmayan ve pek oynama şansı bulamayan Yiğit Gökoğlan ve Yekta bu bölgede oldukça şişkinlik olarak dikkat çekiyor.  Ortanın göbeğinde Selçuk maestro olarak vazgeçilmez. Alternatifi yok gibi ama Hamit’te bu bölgeye yabancı değil. Transferi beklenen Melo olmasa bile bu bölgeye başka biri gelecek yada Engin bu bölgeye kaydırılacak. Ancak hiç düşünülmeyen ve geçen sene Galatasaray altyapısı Trabzonspor’dan gelen Ceyhun’da fiziği ile bu bölgeyi kapatabilir. Sol taraf ise yeni gelen Amrabat’a verilirse genç Emre için bu hayal kırıklığı olabilir. Üstelik hazırlık döneminde çok iyi gözüken Emre’nin bu formunu Terim’in es geçmesini beklemiyorum o halde orta saha tam bir keşmekeş olacak oynayan ve oynamayanlar arasında hiç fark olmaması oynamayanlar için ben niye oturuyorum sorusunu sormasına sebep olur. Geçen sene Ordu’da kiralık oynayan Colio’da bu kanatta oynayabilir. Üstelik yılda yaklaşık 3 milyon €  alan Riera’yı saymadım bile. Bu ücretleri verirken iyi düşünmek lazım şimdi yana yakıla bunlara talip aranıyor. Hücum hattına gelecek olursak bir sorun da bu bölgede var. Geçen sene takımı sırtlayan Elmander ve yeni transfer geçen senenin gol kralı Burak için forma garanti gibi. Ancak yine yeni transfer Umut bu takıma oynamak için geldi ve yedek beklemek istemeyecektir. Aynı şekilde geçen sene büyük umutla alınan Sercan da forma bekliyor ama adam olacağını sanmıyorum. Bursa’nın Galatasaray’a attığı sağlam bir kazıktır. Ve son olarak da geçen senenin devre arasında gelip çok önemli katkı veren Necati’de oynamayı hak edenlerden. Yıllık 3 milyon € ‘ya yakın para alan Baros’tan bahsedemedik bile.

        Transfer yapmak iyidir. Taraftara moral ve heyecan verir ancak ihtiyaca göre yapmak en önemlisidir. Üstelik milli takım için de hayati önem taşıyan bu oyuncuların oynayarak form tutmaları elzemdir. Tek umutlu taraf ise bu kadroyu uyumlu şekilde oynatmak zorunda olan ismin Fatih Terim gibi bir otorite isim olmasıdır. Aykut Hoca yada Samet Aybaba’nın elinde bu kadro olsa 2. Antrenmanda kavga gürültü kopardı. Geçen senenin şampiyonu bu senenin de açık ara favorisi 3 kulvarda zorlu maratonda ne yapacaklar görelim bakalım. İlk işaretleri ise bu hafta sonu Pazar günü Süper kupa maçında Erzurum’da verecekler. Bu arada formalarının beğensem de beyaz formanın aynısını Nike’ın Shaktar Doneks’e vermeleri hoş olmamış. Ama klasik parçalı forma ve beyaz forma oldukça güzel kırmızı forma da hoş durmuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder