8 Mayıs 2014 Perşembe

TÜRKİYE KUPASI GALATASARAY'IN



Malum Türkiye'de takımların kazanabileceği 3 kupa var. Türkiye ligine erken havlu atan Galatasaray diğer 2 kupayı alabilmek için ilk olarak bu kupayı kazanması gerekmekteydi.
Diğer yandan Uefa'nın aldığı karar gereği bu seneden sonra kupa finalisti takımın Avrupa ligine katılma hakkı verilmemesi ise son kez değerli olan kupa finalistliği etiketiyle Avrupa kupalarına gitmeyi garantileyen Eskişehir bu kupayı çok büyük ihtimalle sene sonunda ayrılacak olan Ertuğrul SAĞLAM'a hediye etmek istiyordu.
Maça geçmeden önce yayıncı kuruluş Atv'ye bir laf söylemek isterim. Açık kanaldan maç yayınlanması güzel hele benim gibi maçı uydudan HD kalitesiyle izleyenler için daha bir güzel. Grup maçları öncesi 3 tane büyük takımın neredeyse bilerek elenmesiyle ellerinde içi boşalmış bir maç programı kaldı hak veriyorum. Ancak yayını için bu kadar paralar harcanan bir kupanın bu kadar geri kalmış bir yorumcu müsveddesiyle izletilmesi resmen eziyettir. Erman TOROĞLU'nu Show Tv'de ki "MARATON" programından bu yanan zaman zaman izlerim. Ancak artık sıkmaktan öte Tv'nin sesinin kısılmasına sebep olacak kadar rahatsız etmeye başladı. Yaşlı çenesi düşük kadınlar gibi yorumlar yapan gevşek gevşek konuşan tam da kahvede maç izleyen kaba saba bir adam izlenimi veren yorumları vardı. Dün akşam hangi takımı destekleyen kişi olursa olsun Erman TOROĞLU her iki taraftarı da hatta tarafsız gözle izleyenleri de yorumlarıyla rahatsız etmeyi başardı. Tekrarlamak gerekirse bu kadar para verip yayın hakkını alıp da böyle bir kadro ile yayını baltalamanın bir alemi yok.
Maça gelirsek Mancini dehası yine olağan üstü bir tercih yaparak Semih'i sağ bek oynatarak başladı. 4'lü defansın önünde ise 5'li orta saha Sneijder, Selçuk, Melo, Yekta ve Sabri olarak başladı ki. Aralarında en iyisi oyundan ilk çıkan isim olan Yekta'ydı. İleride ise tek forvet Burak oynadı. Eskişehir ise daha hücumcu ancak santraforsuz olarak başladı maça. Galatasaray'a giden Veysel sonrası o bölgeye Kamil'i monte eden Ertuğrul hoca sol beke Tarık göbekte ise Sezgin ve Akaminko ile defansı tamamladı. Orta sahada yetenekli ayakları tercih eden Sağlam Özgür ve Jorquera ile oyun kurmayı Hürriyet ile sertlik sağlamayı ve Camara ile de vurmayı planlamıştı. Ancak Camara ilk sezonundan o kadar uzakta ki ondan artık bir şey ummak bile bir piyangodan büyük ikramiyenin kendisine çıkmasını ummaktan farkı yok. Tabi ilk 11'de bahsetmediğim tek bir isim kaldı. O da Erkan ZENGİN Ertuğrul hoca onu oynatarak sanırım topun takımda kalmasını sağlamaya çalıştı ancak Erkan olayı çok farklı anlamış olacak ki aldığı topları zinhar kimseye vermedi. Ya 30 metreden dağlara taşlara şut çekti. Ya da topu ayağında eveleyip pozisyonu öldürdü. İkinci yarıya Necati - Özgür değişikliği ile başlayan Sağlam niye dengede giden hatta oyun olarak önde olduğu bir maçta risk aldı anlamadım. Üstelik Necati'nin de bir şeyler verebilme ihtimali piyangodan büyük ikramiye olmasa da amorti çıkma ihtimali kadar yani 10'da 1 Necati'de gününde olmayınca değişiklik yarardan çok zarar getirdi. Belki Erman değişikliği daha yararlı olabilirdi. Hatta bence maç Camara yerine Bienvenü ile başlanmalıydı ancak Eskişehir'in Erkan ile birlikte en golcü oyuncusunu Bienvenü 18 kişilik kadroda yoktu.
Gelelim Kupanın sahibi Galatasaray'a, Mancini'yi çok eleştiriyorum ancak çok beğenilen Ertuğrul hocanın yanlışlarının dün kupaya mal olduğunu belirtmeliyim. Mancini maç boyu ileriye çıkamayan Semih'i beğenmiş olacak ki yerini değiştirmedi. Hatta Erkan'ın ilk yarıda her pozisyonda onu geçmesinden de gol gelmediği sürece rahatsızlık duymadı. İlk yarıda Sabri ile tehlikeli olan Galatasaray Burak'ın 4 defansın arkasına sarkmaya çalışmasını izlemek zorunda kaldı. İkinci yarıda da Yekta'nın seken topu gelişi güzel vurmayıp Selçuk'a aktarması ve karambolda topu önünde bulan Sneijder topu kalecinin altından ağlara göndermesiyle kupayı evine götürdü. Gol sonrası Eskişehir'in hamleleri gelse de etkili olmaktan çok uzaktı. Mancini ise neredeyse 6 aydan fazladır resmi maça  çıkmayan Hamit'i Yekta'nın yerine alarak garip tercihlerinden birini daha yaptı. Neyse ki sonucu değiştirmedi.
Sonuç olarak Galatasaray Mancini ile ilk kupasını kazandı. Ligi ikinci bitirmeyi de başarabilirse Şampiyonlar ligine doğrudan katılabilecek ancak tüm bunlar oynanan oyunu görünce seneye devam etmeye yeterli mi? Bunun kararını tabii ki yönetim verecek ama ben rakibi olsam Mancini ile devam edilsin isterim. Mancini'li Galatasaray'la baş etmek o kadar da zor değil.
Maçın adamı bence Yekta ve Selçuk olmalıydı. Özellikle Selçuk'un savunmaya yaptığı yardımları çok beğendim. Sabri, Chedjue ve Sneijder ise maçın iyilerindendi. Eskişehir'de ise çıkana kadar Hürriyet ve Akaminko iyiydi. Gerisi vasatı geçemedi.
Maçın hakemini beğenmediğimi söyleyeyim. Net bir G.Saray penaltısını görmedi, kartlar konusunda da başarılı olduğunu söylemek zor.
Bu devirde hala meşale yakan ve maçın durmasına sebep olan iki takımın da güzide ! taraftarlarına akıl sağlığı diliyorum.
Tebrikler Galatasaray...  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder