16 Mayıs 2014 Cuma

KALİTESİZ UEFA FİNALİ



Çeyrek finalde Az Alkmaar ile oynarken de yarı finalde Juve ile oynarken de benim için bu kupanın favorisi Benfica'ydı. Ama inkar etmeyeceğim yarı final ilk maçında evinde Juve'ye karşı oynadığı oyunu görünce turu Juve'nin geçeceğini düşündüm. Yine de deplasmanda katı bir savunma ile oynayan Benfica turu geçen taraf oldu.
Sevilla'nın finale gelişi ise daha dramatik oldu. Çeyrek finalde Porto'ya ilk maçta kaybettikten sonra evinde 4 atıp eledi. Yarı finalde ise Valencia'yı rövanşta 90+3'te attığı golle geçti. Öncesinde Basel'i 3-0 mağlubiyet sonrası uzatmada 5-0 yenip elemişliği var. Bütün bu deplasmanda ki alınan mağlubiyetlere bakınca kupanın favorisi doğal olarak Benfica oldu.
Maça gelirsek Benfica sert geçen Juve eşleşmesinde iki tane oyuncusunu kırmızı kart sebebiyle kaybetmişti. Özellikle sağ açık oynayan Markovic gördüğü kırmızı kart nedeniyle finali kaçırması belki de Benfica'yı kupadan etti. Onun yerinde oynayan takımın en iyisi Sülejmani ise iki rakibine kart göstertecek kadar etkili oynarken sakatlanınca çıkmak zorunda kaldı. Sağ açık sonrası oyuna bir sağ bek sürülünce Benfica tek bölgeden atak yapabilen bir takım oldu. Galatasaray için düşünürsek Ebue ve Veysel'den oluşacak bir sağ kanat ne kadar etkili olabilir? Üstelik bu seviyede. Elinde sadece sol kanat kalan Benfica o bölgeden de beklenen katkıyı Gaitan'dan alamayınca hücum iyice tıkandı. Deplasman maçlarında takımın hücum gücünü sırtlayan Markovic cezalı, Sülejmani sakat ve son olarak Lima beceriksiz olunca topu hücum bölgesine yığmasına karşın şansı da yardım etmeyince gol bir türlü gelmedi.
Sevilla için ise tek kurtuluş yolu ekstra bir ara pas atacak Rakitic'in Reyes veya Bacca ile kontradam golü bulması olacaktı. O da olmadı. Özellikle defansta Luisao ilerleyen yaşına karşın savunmanın her şeyiydi. Çok kritik toplar kesti. Genel olarak Sevilla'nın rezil bir oyun oynadığını düşünsem de Rakitic'in Schalke sonrası gelişimini izlemek keyif veriyor. Takımı yöneten defansın önünden top çıkaran atağa etkili çıkaran Rakitic kupanın da gelmesiyle finalin en değerli oyuncusu seçildi.
Maç uzatmaya gidince Sevilla iyice geriye yaslandı artık tehlikeli kontradan bahsetmek de mümkün değildi. Benfica ise o kadar çok pas hatası o kadar çok yanlış tercih yaptı ki maçın kalitesi bir ara Süper lige yükselme maçlarının kalitesinin bile altına indi. Çok ciddiyim uzun süredir Avrupa'da bu kadar kalitesiz bir maç izlememiştim. Oyuna sonradan giren Cardozo geç kalınmış bir hamle oldu. İkili forvete dönen Benfica uzatmada golü bulacak kadar iyi oynamaya başladı ancak bu kez süre yetmedi.
Penaltılar da benim için kuraldır. Özellikle doğru penaltıcılar seçilmeli ve topa mümkün olduğunca sert vurulmalı. Penaltıyı bu şekilde doğru kullanan olduktan sonra kalecinin şansı artık sadece %10'dur. Buna karşın kaleciler açısından Benfica'nın 21 yaşında ki 93 doğumlu kalecisi Oblak oyun içinde daha iyi kaleci olsa da penaltı konusunda tecrübe daha öne çıktı. Sevilla'nın Portekizli kalecisi Beto penaltılar da başarılı olduğu kadar bunda kaçıranlar Cardozo ve Rodrigo'nun paylarını da görmezden gelemeyiz.
Özellikle Cardozo'nun topa bu kadar yavaş vurması anlaşılır gibi değil. Aheste şekilde topa gelen Cardozo ve Rodrigo sanırım kalecinin yatmasını bekledi ancak erken hamle yapmayan Beto çok da zorlanmadan kurtardı penaltıları.
Benfica'nın kaybetmesi beni tahmin ligi açısından çok gerilere götürdü. Artık kazanma şansım kalecilerin penaltıları kurtarma şansı kadar :D yine de son düdük çalmadan bitti demem... kaybedersem de tebrik etmeyi bilirim.
Benfica'nın hocası Jorge Jesus bence çok başarılı bir sezonu geride bıraktı ligde iki hafta önceden şampiyonluğunu ilan etti. İki sezondur Avrupa'da final oynuyor ve bu arada çok önemli oyuncuları Matic'i Chelsea'ye 25 milyon avroya ve Malgerejo'yu Kuban'a 5 milyon avroya satmayı başarmışlardı. Ancak finalleri kazanma konusunda bir karakter sorunu yaşadıkları kesin takım içinde takımı toplayacak ve liderlik edebilecek bir isim eksikliği hissediyorlar. Ama öyle birini bulduklarında da satıp para kazanmak için satıyorlar. Yine de çok başarılı bir kulüp ve hocaları olduğu gerçek.
Tekrarlamak gerekirse bu kadar kalitesiz bir maç olacağını bilseydim izlemez boş vere 3 saatimi ziyan etmezdim.
Bilmem kimin laneti muhabbetine hiç girmeyeceğim. Batıl inançlarım yok çok şükür sizin de olmasın. Sevilla'nın 3 finalde 3 kupa alışını da gördüm. Benfica'nın 2 finalde de nasıl kaybettiğini de. Maçtan sonra Benfica hocasının daha iyi olan kazanmadı demiş. Zaten bu oyun kadro olarak daha iyi olanın her zaman kazandığı bir oyun olmadığı için seviliyor. Daha akıllı olan her zaman kazanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder